Siaran Akhbar

Kenyataan rasmi daripada Kementerian Kesihatan Malaysia atau Bahagian Perkhidmatan Farmasi.

Kenyataan Akhbar KPK: Amaran Kepada Orang Awam Produk CHR

 

KENYATAAN AKHBAR

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

 

AMARAN KEPADA ORANG AWAM MENGENAI PENGAMBILAN PRODUK TIDAK BERDAFTAR ‘CREATIVE HEALTH RESOURCES (CHR) CREATIVE HERBS DAN CREATIVE HEALTH RESOURCES (CHR) CREATIVE NUTRITION’

 

Longgokan Ubat Tepi Jalan Bukan Dari Fasiliti KKM

Kenyataan Akhbar
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

Longgokan Ubat Tepi Jalan Bukan Dari Fasiliti KKM

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengucapkan terima kasih atas keprihatinan pihak akhbar KOSMO berkenaan laporan muka depan akhbar tersebut bertarikh 17 Jun 2016 yang bertajuk “Ubat Beracun Dibiar Berlonggok di Tepi Jalan”.

KKM Kuat Kuasa Undang-undang Farmasi Secara Berterusan

Kenyataan Akhbar
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

KKM Kuat Kuasa Undang-undang Farmasi Secara Berterusan

Isu Penjualan Ubat Perangsang Seks Tanpa Preskripsi

ISU PENJUALAN UBAT PERANSANG SEKS TANPA PRESKRIPSI 

Ubat-ubatan Tidak Berdaftar Bernilai RM830,663 Dirampas di Seluruh Malaysia Sepanjang Operasi PANGEA VIII 2015

Bahagian Penguatkuasa Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bersama-sama dengan 236 agensi penguatkuasaan lain dari 115 buah negara telah mengambil bahagian dalam satu operasi antarabangsa yang dijalankan dari 9 hingga 16 Jun 2015 untuk menangani rangkaian jenayah di sebalik penjualan ubat-ubatan melalui internet. Hasil operasi tersebut, sebanyak 20.1 juta ubat-ubatan yang dipercayai boleh membahayakan pengguna bernilai kira-kira RM300.9 juta (USD 81.1 million) telah dirampas di seluruh dunia.

Pengguna Dinasihatkan Untuk Mengelakkan Dari Mengguna Produk Kosmetik Yang Dikesan Mengandungi Racun Berjadual

Produk-produk kosmetik di atas telah diuji dan dikesan mengandungi racun berjadual hydroquinone dan tretinoin, yang tidak dibenarkan di dalam produk kosmetik. Oleh itu, produk-produk tersebut tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia.

Amaran Kepada Orang Awam Mengenai Pengambilan Produk Tidak Berdaftar Majun Burung Unta

Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan, Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) ingin mengingatkan dan menasihatkan orang awam agar tidak membeli atau menggunakan produk tidak berdaftar yang dijual sebagai ubat tradisional melayu dan yang dilabel dengan nama MAJUN BURUNG UNTA.

Amaran Kepada Orang Awam Mengenai Pengambilan Produk Tidak Berdaftar Figure-Up

Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin menasihatkan orang awam agar mengelakkan daripada membeli dan menggunakan PRODUK TIDAK BERDAFTAR dengan nama “Figure-Up” yang dijual bagi tujuan pelangsingan badan.

Amaran Kepada Orang Awam Mengenai Pengambilan Produk Tidak Berdaftar Majun Taufiq Dua Istimewa

Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin mengingatkan dan menasihatkan orang awam agar tidak membeli atau menggunakan PRODUK TIDAK BERDAFTAR yang dijual sebagai ubat tradisional melayu dan yang dilabel dengan nama ‘MAKJUN TAUFIQ DUA ISTIMEWA’

Amaran Kepada Orang Awam Mengenai Pengambilan Produk Tidak Berdaftar Majun Dua Istimewa

Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin mengingatkan dan menasihatkan orang awam agar tidak membeli atau menggunakan PRODUK TIDAK BERDAFTAR yang dijual sebagai ubat tradisional melayu dan yang dilabel dengan nama ‘MAJUN DUA ISTIMEWA’.

Halaman-halaman